Ana içeriğe atla

Google Zeitgeist ve Türkiye'de en çok aranan kelimeler

Google'nin her gün arama motoruna yazılan milyonlarca sorguya dayanarak derlediği internet “Zeitgeist” (zamanın ruhu anlamına gelen Almanca kelime) adlı sitesinden geçen sene Türkiye'nin dışlanmasının ardından (ki bunun arkasında devletimizin mahkeme kararıyla TTNet tekelinde olan Internet abonelerine engellediği sitelerin giderek artmasıyla da bir alakası olsa gerek!) artık en çok aranan kelimeleri öğrenmek iyice zorlaşmıştı.

Google, 2008 sonunda Zeitgeist servisini sona erdirdi, ve kullanıcılara Hot Trends'i önerdi. Ancak Hot Trends'de mevcut olarak sadece ABD'de en çok aranan kelimeler mevcut. Diğer ülkelerde yapılan aramalar bu rapor sitesine eklense de, Türkiye'nin - en azından şimdilik - hiç şansı yok gibi görünüyor.

Google Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, 2008 Türkiye aramaları listesinde sosyal ağ siteleri, oyun, video paylaşım sitesi ve dizi terimlerinin öne çıktığı bildirildi.

Google'ın, arama sonuçlarının analizine göre 2008 yılı içerisinde Türkiye'de internet kullanıcılarının en çok arama yaptıkları en popüler 10 arama “facebook”, “oyun”, “mynet”, “youtube”, “oyunlar”, “msn”, “indir”, “tv”, “hürriyet” ve “haber” olarak sıralandı.

En hızlı yükselen aramalar, “hi5”, “facebook”, “key”, “netlog”, “sahibinden”, “dizi”, “kurtlar vadisi”, “kpss”, “oyunlar 1” ve “vatan” oldu.

Bunlar haricinde de Yonja, Milliyet, SSK, Galatasaray, Fenerbahçe, Hürriyet, MEB, Rüya Tabirleri, ÖSYM, Fanatik, Burçlar, Sabah, Turkcell, Siberalem kelimelerin de sırasıyla en çok arananlar olduğu belirtildi.

Türkiye'den aranan ünlüler, Gülben Ergen, Serdar Ortaç, Tarkan, Demet Akalın, Ebru Gündeş, Hadise, Sibel Can, Gökhan Özen, Hülya Avşar ve Şahan iken, Türk dizileri ise “Kurtlar Vadisi”, “Kavak Yelleri”, “Yaprak Dökümü”, “Selena”, “Asi”, “Avrupa Yakası”, “Arka Sokaklar”, “Adanalı”, “Binbir Gece” ile “Gece Gündüz” şeklinde sıralandı.
Ekonomide, “iş”, “kariyer”, “kredi”, “altın”, “para”, “finans”, “euro”, “borç”, “dolar”, “banka” en çok aranan kelimeler oldu.

Futbol takımları da, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor, Sivasspor, Eskişehirspor, Ankaragücü, Kocaelispor ve Kayserispor şeklinde yer aldı.

Açıklamada, yıl sonu zeitgeist'ına ek olarak global, bölgesel, geçmiş ve şimdiki arama trendlerine bakış sağlayan başka araçların bulunduğu, ancak Google zeitgeist araçlarının, kesinlikle bireysel kullanıcıları teşhis etmek için kullanılamadığı, çünkü araştırmanın belli bir zaman içinde belirli sorguların ne kadar sıklıkta görüldüğünü gösteren anonim ve toplu dökümlerden yola çıkılarak sürdürüldüğü vurgulandı.

2008'de Dünya genelinde en çok aranan kelimeler ise :
sarah palin
beijing 2008
facebook login
tuenti
heath ledger
obama
nasza klasa
wer kennt wen
euro 2008
jonas brothers

Eski arşivlere bakıldığında ise, örneğin Ekim 2007'de Google'da en çok aranan kelimeler:

1-kanal 24 ( a tv channel)
2-TÜRKÇE SÖZLÜK (turkish dictionary)
3-isimlerin anlamları (meaning of names)
4-ak bank (a turkish bank)
5-clubpenguin
6-candan erçetin (a turkish singer)
7-namaz vakti (time for praying)
8-sitene ekle (add to your web site)
9-ŞANS TOPU ( a lottery game)
10-utbol oyunları (football games)
11-ekolay net ( a community website)
12-gta hileleri (gta game tricks)
13-dacia
14-hoppala (an entertainment website)
15-adil ışık (an apparel)

Aralık 2006:
Turkey - Popular Queries: December 2006
  1. kral oyun
    (online games website)
  2. izlesene
    (Turkish video community website)
  3. gazeteler
    (newspapers)
  4. ssk
    (social insurance institute)
  5. milliyet
    (Turkish newspaper)
  1. galatasaray
    (Turkish football team)
  2. fenerbahçe
    (Turkish football team)
  3. hürriyet
    (Turkish newspaper)
  4. araba
    (car)
  5. turkcell
    (Turkish mobile phone operator)
  1. gazete
    (newspaper)
  2. sahadan
    (football website-includes betting tips)
  3. rüya tabirleri
    (dream interpreters)
  4. burçlar
    (horoscopes)
  5. maçkolik
    (football website)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vehbi Koç`tan bir deyiş

"Evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene, İşin varsa bir sıfır daha koymalısın, İş seninse üç sıfır daha koymalısın, İşin iyi gidiyorsa üç sıfır daha, Araban varsa bir sıfır, Yazlığın varsa bir sıfır daha, Daha sıralanabilir sıfırlar hanesi... Ancak, Sağlığın varsa bir koyarsın başına, o zaman bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır. Yoksa sonuç sıfırdır, hiç uğraşmayasın boş yere..." -VEHBİ KOÇ

Sigaralara yapılan Zam ve 2010 Sigara Fiyatları

Japan Tobacco JTI Zamlı Sigara Fiyatları JT International (JTI), ürün fiyatlarını yarından itibaren geçerli olmak üzere artırdı. JTI İzmir Torbalı tesislerinde üretilen Camel, Salem, Winston, Monte Carlo, More, Anadolu, LD ve Glamour sigaralarının fiyatlarının yarından itibaren geçerli olmak üzere artırıldığı belirtildi. 2010 Sigara Fiyat Listesi JTI Japan Tobacco International ürünlerinin eski ve yeni zamlı fiyatları… SİGARA MARKASI ESKİ FİYAT (TL) YENİ FİYATLAR (TL) Salem (Kısa) 5,00 5,50 Salem (Uzun) 5,25 5,75 Glamour 5,00 5,50 CAMEL natural flavor 5,00 5,50 CAMEL 4,60 5,00 Winston Premier 5,00 5,50 Winston (Kısa) 3,90 4,25 Winston (Uzun) 4,00 4,40 Winston Superslims 4,00 4,40 Monte Carlo (Kısa) 3,00 3,50 M

Apple Vision Pro ve Meta Quest 3: 2023'ün En Çok Beklenen AR/VR Karma Gerçeklik Gözlüklerinin Karşılaştırması

Sonunda resmi olarak duyruldu: Apple'ın Vision Pro AR/VR (karma gerçeklik) gözlüğü, düzenli olarak her yılın Haziran ayı başında düzenlenen WWDC etkinliği sırasında tanıtıldı. Çok ilginç bulabileceğiniz üzere, bu tanıtım, Meta'nın kendi gelecek AR/VR gözlüğü – Quest 3'ü tanıtmasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti. Önümüzdeki bir yıl içinde en popüler karma gerçeklik gözlüklerinin bu ikisi olacağını varsaymak yanıltıcı olmaz, bu durum tamamen Apple'ın marka ağırlığına ve Quest 3'ün şu anda en popüler (ve tesadüfen, uygun fiyatlı) VR gözlüğü olan Meta Quest 2'nin bir halefi olmasına dayanmakta. Bu yüzden, duyurularından gördüğümüz ve şu an hakkında bildiğimiz şeylere dayanarak, bu iki ürünü erken bir karşılaştırma yapma ve yaşadığınız ülkenin pazarına giriş yaptığında hangisini almak isteyebileceğinize karar vermenize yardımcı olmak istedik.