Apple Vision Pro ve Meta Quest 3: 2023'ün En Çok Beklenen AR/VR Karma Gerçeklik Gözlüklerinin Karşılaştırması

Apple Vision Pro ile Meta Quest 3 Karşılaştırması
Sonunda resmi olarak duyruldu: Apple'ın Vision Pro AR/VR (karma gerçeklik) gözlüğü, düzenli olarak her yılın Haziran ayı başında düzenlenen WWDC etkinliği sırasında tanıtıldı. Çok ilginç bulabileceğiniz üzere, bu tanıtım, Meta'nın kendi gelecek AR/VR gözlüğü – Quest 3'ü tanıtmasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Önümüzdeki bir yıl içinde en popüler karma gerçeklik gözlüklerinin bu ikisi olacağını varsaymak yanıltıcı olmaz, bu durum tamamen Apple'ın marka ağırlığına ve Quest 3'ün şu anda en popüler (ve tesadüfen, uygun fiyatlı) VR gözlüğü olan Meta Quest 2'nin bir halefi olmasına dayanmakta.

Bu yüzden, duyurularından gördüğümüz ve şu an hakkında bildiğimiz şeylere dayanarak, bu iki ürünü erken bir karşılaştırma yapma ve yaşadığınız ülkenin pazarına giriş yaptığında hangisini almak isteyebileceğinize karar vermenize yardımcı olmak istedik.

Apple Vision Pro Yandan Görünüş
Apple Vision Pro ve Meta Quest 3 beklenen farklar:
 Apple Vision Pro'nun fiyatı ABD'de gelecek yılın başlarında piyasaya sürüldüğünde tam 3499 dolar olacak, Quest 3 ise 499.99 dolar ile çok daha uygun fiyatlı. Vision Pro, VisionOS (iOS kütüphanelerine dayalı) ile çalıştırılıyor olacak, Quest 3'ün işletim sistemi ise Android temelli. 
Vision Pro, Apple'ın yeni bir ürün hattını başlatırken, Meta'nın Quest 3'ü, geniş ve kurulu bir yerel uygulama ve oyun kitaplığına sahip olan Quest 2'nin üzerine nesiller boyu bir güncelleme. Vision Pro'nun harici bir pili var, Quest 3 muhtemelen dahili bir pil paketiyle gelecek. Vision Pro, alüminyumdan yapılmış premium bir gözlük olup, (fiyatı gerektiği gibi) çok daha fazla kamera ve ileri teknoloji içerirken, Quest 3 plastik yapılı olacak ve uygun fiyatlı olmaya odaklanacak

İçindekiler: 

  • Tasarım ve Ağırlık 
  • Görüntü Farkları, FOV, IPD Aralığı 
  • Performans 
  • Uygulamalar ve Oyunlar 
  • Kameralar 
  • Kontrol(ör)ler ve El Takibi 
  • Ses Kalitesi 
  • Pil ve Şarj 
  • Teknik Özellikler Föyü

Tasarım ve Ağırlık

Apple Vision Pro ve Meta Quest 3'ün boyut açısından hemen hemen aynı olacağı ve her ikisinin de kayak gözlüklerine benzer bir tasarıma sahip olduğu tahmin ediliyor. Ancak, Vision Pro'nun üzerinde asılı duran bir dış pil olacak, bu durum, bir iç pili unutmak ve Quest 3'te beklediğimiz gibi bunu unutmak kadar hoş olmayacak.

Vision Pro'nun ne kadar ağırlığa sahip olacağını henüz öğrenmedik, Quest 3'ün tahminen 509 gram olduğu tahmin ediliyor. Her ikisi de muhtemelen ortalama VR başlıklarından daha hafif ve rahat olacak, modern AR gözlüklerinden (genellikle kalın veya ağır bileşenler içermezler) biraz daha az olmasına rağmen. Apple Vision Pro, özellikle alüminyumdan yapılmış premium malzemelerden yapılmıştır, bu, çok yüksek uçlu bir tüketici başlığı için şaşırtıcı değildir.

Apple Vision Pro ile Meta Quest 3 karşı karşıya: 2023'ün en çok beklenen AR/VR başlıkları karşılaştırıldı 

Meta Quest 3, önden görünüş


Quest 3, kesinlikle öncülünden çok daha kompakt, plastik bir yapıya sahip, önünde üç farklı modül bulunur, bunların ikisi renkli geçiş kameralarını tutarken, ortadaki bir derinlik sensörüne sahip.

Her iki başlık da değiştirilebilir baş bandlarını destekliyor. Quest 3'ün, kullanıcıların bir "ayırıcı" parça kullanarak gözlük takan kullanıcıları desteklemesi beklenirken, Vision Pro başlık, miyop kullanıcıların, başlığa manyetik olarak takılacak özel Zeiss lensler satın almasını gerektirecek.

Ekran Farklılıkları, FOV, IPD Aralığı

Vision Pro, her bir göz için iki ayrı, 1.41 inçlik, mikro OLED ekrana sahip olacak. Çözünürlüklerinin 4K veya biraz ötesi olacağı tahmin ediliyor. Ancak belki de daha etkileyici olan, maksimum parlaklıklarının deli gibi 5.000 nit'in üzerine çıkması. Ve Vision Pro hakkındaki diğer öncü ekran özelliği, her neyi görürse görünsün, izleyicinin her şeyi keskin ve inandırıcı görmesini sağlayacak olan 4.000 PPI (piksel başına inç) yoğunluğudur. PPI da tahmin edilse de, Apple'ın sunumu bizi kristal görüntü netliğine satın aldı, bu yüzden bu gibi bir sızıntı mümkün görünüyor. Apple Vision Pro'daki FOV ve IPD durumunu henüz bilmiyoruz, çünkü Cupertino şirketi henüz herhangi bir ayrıntı paylaşmadı.

Meta Quest 3, daha çok bütçe / uygun fiyatlı ucunda olması (Vision Pro'nun aksine), bunun yerine tek bir LCD ekranı kullanacak, muhtemelen (ancak resmi olarak doğrulanmadı, bu yüzden bir tutam tuzla alın) 120Hz ekran yenileme hızı ve 4128 x 2208 piksel çözünürlük. Maksimum parlaklığı muhtemelen çok daha düşük olacak, belki de öncülü gibi yaklaşık 100 nit, ki bu, her zaman yeterince parlak olmadığını tecrübelerimizden biliyoruz. Ancak, yine de – bu doğrulanmadı ve Meta, daha yüksek özelliklerle bizi şaşırtabilir.

Performans

Apple Vision Pro, sadece Apple'ın etkileyici ve verimli M2 çipini değil, aynı zamanda tüm gereken artırılmış gerçeklik hesaplama işlerini yapacak olan ek bir işlemci olan Apple R1 ile çalışacak.

Vision Pro, bazı etkileyici çok pencere çoklu görevleri gerçekleştirebilecek ve popüler verimlilik uygulamalarını, örneğin Adobe Lightroom'u destekleyecek, bu yüzden bunların hepsine dayanarak, kesinlikle bundan mükemmel bir performans bekleyebiliriz.

Meta Quest 3 için gelince, öncülü tam bir güç santrali olmasa da, çok pencere uygulama desteği de var, yalnızca bunu destekleyen uygulamalar çok sınırlıydı. Her durumda, Quest 3'ün, Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 çipi ve 12GB RAM ile çalışması bekleniyor ki, bu, resmi olarak doğrulanmasa da, çoklu görevlilik ve verimlilik için daha fazlasından bahsetmeye gerek kalmadan, içerik tüketimini sorunsuz hale getirmek için yeterli olmalıdır.

Cihazları gerçek hayatta elimizde bulunduğumuzda tam karşılaştırmamız için bizi takipte kalın, iki cihazın birbirine karşı nasıl başa çıktığı hakkında gerçek yaşam bilgileri için!

Uygulamalar ve oyunlar


Vision Pro, birçok iOS ve iPadOS uygulamasını ve oyununu alacak - Apple Vision Pro vs Meta Quest 3: 2023'ün en çok beklenen AR/VR başlıkları karşılaştırıldı Vision Pro, birçok iOS ve iPadOS uygulamasını ve oyununu alacak

Bu, iOS ile Android savaşı yeniden, ama tamamen yeni bir cihaz setinde! Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi, Vision Pro, iOS çerçevelerine dayanan bir işletim sistemi olan VisionOS'u çalıştıracak.

Vision Pro, iPad'lerin ve iPhone'ların olduğu gibi kendi uygulama mağazasına sahip olacak ve bunlardan bahsetmişken - Apple'ın başlığı da birçok uygulama ve oyunuyla birlikte gelmesi bekleniyor. Örneğin, WWDC'deki demo sırasında, Adobe Lightroom'un gösterildiği ve kullanıcının elini kullanarak fotoğrafları düzenlediği ve sonuçları gerçek zamanda gördüğü gösterildi.

Diğer taraftan, Meta'nın Quest 3'ü, kendine ait bir uygulama mağazasına ve büyük bir yerel oyun kütüphanesine sahip olacak. Quest 2'nin ardından, Meta'nın uygulama ve oyun kütüphanesi son yıllarda büyük ölçüde arttı ve her tür kullanıcı için bir şeyler içeriyor.

Yeni cihazın bu kütüphaneyi sürdürmeyi ve büyütmeyi sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Ancak Apple'ın iOS ekosisteminin büyüklüğü göz önüne alındığında, yine de Apple'ın uygulama ve oyunlar söz konusu olduğunda avantajlı olacağı söylenebilir. 2023'ün sonunda hangi cihazın üstün olduğunu görmek için sabırsızlanıyoruz!

Teknik Özellikler

Özellikler Apple Vision Pro Meta Quest 3
Ekranlar İki, mikro OLED, 4K çözünürlük Tek, LCD, 4K çözünürlük (tahmini)
FOV Bekleniyor Bekleniyor
IPD aralığı Bekleniyor Bekleniyor
Kameralar 12 kamera, renkli geçiş Bekleniyor, renkli geçiş
Mikrofonlar 6 mikrofon Bekleniyor
İşlemci Apple M2 + Apple R1 Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2
RAM Bekleniyor 12 GB (tahmini)
Depolama Bekleniyor 512GB'ye kadar (tahmini)
İşletim sistemi VisionOS Android 13 tabanlı
Ses Stereo hoparlörler, Mekansal Ses, kulaklık girişi yok Stereo hoparlörler, 3.5mm kulaklık girişi
Batarya boyutu Harici, 2 saatlik batarya ömrü
Dahili batarya
Stand-alone kulaklık Evet Evet
VR işlevselliği Evet Evet
AR işlevselliği Evet Evet
Ağırlık Bekleniyor Yaklaşık 500 gram (tahmini)
Fiyat $3499 $499.99 temel model için
Çıkış tarihi 2024'ün başları 2023'ün sonları, muhtemelen 27 Eylül

Yorumlar