Ana içeriğe atla

İzmir'e gidecekler için 100 tüyo

boyoz1- İstanbul’dan geldiyseniz, burada da karşı kavramı vardır. Şaşırmayın.

2- Boyoz‘un ne olduğunu hemen öğrenin ve evinize yakin bir boyozcu bulun.

3- İlk gördüğünüz kıza yiyecekmiş gibi bakmayın, zira çok var onlardan, alışın.

4- Bu şehirde -özellikle İstanbul’dan geldiyseniz- insanlar birine çarptıklarında özür diler, genelde sabahları ‘günaydın’, akşamları ‘iyi aksamlar’, gün genelindeyse ‘iyi günler’ diyerek güler yüz gösterirler. ‘Teşekkür ederim’ de en çok duyacağınız kelime gruplarından biridir.

5- Daha önceden yediğiniz adi kumru olan sandviçlerin hepsinin dandik olduğunu kabul edin zira İzmir'deki kumruyu İzmir'den başka hiçbir yerde yiyemezsiniz.

6- Aldığınız sandviç yarım ekmek gibi benzeri turu yiyecekleri herkesin ortasında çekinmeden yiyebilirsiniz kimse size dönüp de vay kâfir demez.

7- Eğer bugüne kadar kullandığınız en teknolojik kart akbil ise otobüse binmeden önce kentkart kullanmayı mutlaka öğrenin. Köyden indim şehire modu olmasın sonra.

8- Simit yoktur. Gevrek vardır. Çekirdek yoktur. Çiğdem vardır.

9- Sakin ola ki, Güzelyalı'da KSK atkısı, Karşıyaka Çarşı’sında Göztepe atkısı ile dolaşmayın.

10- Kordon’da arabanızla dolaşırken kolunuzu camdan sarkıtmayın. 'Kıro damgası'nı yersiniz.

11- Sakın Kemeraltı’na arabayla girmeye çalışmayın. Üşenmeden otoparka parasını verin.

12- Tarihi asansör ile yukarıya çıkıp körfez manzarasının tadını çıkarın.

13- Bu şehirde Flaman Protestan Kilisesi dahi vardır. Şaşırmayın ve gayri Müslimlerle tanışmaya çalışın.

14- Birilerine adres sormaktan çekinmeyin. İzmir’de iyi insanlar yaşar, onlara sorun. Hatta sizi gideceğiniz yere kadar bile bırakabilirler.
15- Çay içilip kuşlara gevrek atılabilen vapurlara binin ve karşıya geçin.
16- Kemeraltı’nda geçirilecek bir gün de öğle öğününü, tarihi Kemeraltı Börekçisi’nde su böreği yiyerek ziyafete dönüştürün. Hemen az ilerisinde bulunan Sefer Usta’nın henüz ülkede nam salmamışken islettiği tarihi, ufacık dükkânda yiyeceğiniz kazandibi ile öğününüzü tamamlamayı unutmayın.
17- Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde dolaşırken sağ sola küçük sokaklara girin. Eski evleri, ilginç balkonları görün.
18- Genelde taksi şoförleri bile kibardır. Şaşırmayın.
19- Yağışsız ve aşırı sıcak olmayan bir havada Karşıyaka-Bostanlı arasını yürüyün. Bir hafta tatil yapmış gibi hissedersiniz kendinizi.
20- İstanbul’dan geldiyseniz Bostanlı ve Bostancı isimlerini karıştırmayın.
21- Ege Üniversitesi’ nde okuyacaksanız ‘İzmir sıcaktır, soğuk olmaz’ laflarına kanmayın. Bornova’da öyle soğuklar olur ki ilikleriniz donar. Neyse ki uzun sürmez.
22- İzmirliler hakkında söylenenlerden ürkmeyin. Kıyı çocuklarıdır onlar: Samimi, rahat ve dobra insanlardır. Yasadıkça İzmir’in huzuru siner içinize.
23- Böcek fobiniz varsa fobinizden bir an önce kurtulmaya bakin. Çünkü, İzmir’de her tur ve ebatta eklembacaklıyı görme olasılığınız vardır.
24- İstanbul’dan gelenler: İzmir’in görece küçüklüğüne burun kıvırmayın. Kentin dokusuna, kültürüne nüfuz etmeye çalışın. Küçük olmadığını göreceksiniz.
25- Mutlaka Bornova Ciceklikoyde piknik yapın. Sabuncubeli mevkiinden Atatürk ile beraber kente yüksekten bakin.
26- Kaliteli mekan bakımından gözünüz açık olsun. Çünkü, İzmirli isletmeciler reklamı pek sevmezler. Müşteriler kendi bulsun isterler.
27- Sokak numaralarını takip ederek aradığınız yeri bulamayabilirsiniz. Şaşırmayın. 206 sokağın hemen paralelindeki sokakta 2510 sokak tabelası olabilir.
28- Bir vapur dolusu Göztepe ya da KSK taraftarının o gün maç sonrası haykırarak iskeleye gelmesine şaşırmayın, dahası korkmayın. Zararları yoktur. Bazı mekanlara bayrak asarlar. Bir kaç duvarı boyarlar.
29- İnsanların yardımseverliğine alisin. Otobüste sizin yerinize kentkart basan kişiler karşılığında verdiğiniz parayı kabul etmezse ısrar etmeyin.
30- Foça denildiğinde hangisi diye sormayın. O Eski Foça’dır. Gidin sahilinde güneş batarken birşeyler için.
31- Susuzdedenin yerini soran çocuklardan uzak durun. Muhtemelen yankesicidirler.
32- Teleferik’ e gidin. Sonra İnciraltı’na geçin, kir kahvesinde bir cay için.
33- Urla’ya gidin. Nobel Edebiyat Ödüllü Yorgo Seferis’in evini, unutulmaz ses Tanju Okan’ın evlerini göreceksiniz. Ünlü edebiyatçımız Necati Cumalı’nın evi de orada. Urla İskelede yürüyün.
34- Bazı İzmir Milletvekilleri’ nin İzmirli olmadıklarına şaşırmayın. Onların bir kısmı cantaci diye tabir edilen ve genel baskanlarinin atadiklari İzmir’in yolu nerededir bilmeyen insanlardır. Onlardan bir kismi kentteki diger kentlerin temsilcileri gibi secilirler ve calisirlar. Ornegin Konyalilar, Mardinliler vb. Belediye yatirimlari disinda Ankara’nin pek yatirim yapmamasina şaşırmayın.
35- Sokakta yururken bir kuyruk gorurseniz dalin kuyruga. Siz de siraya girin. Lokma dokuluyordur. Yuzsuzluk edin iki tabak isteyin. Cogunlukla yadirganmazsiniz.
36- İzmir’de Yunan’in nasil denize dokuldugunu merak ediyorsaniz Karsiyaka Iskelesi civarinda ‘Goz goz goz’: Göztepe Iskelesi civarinda ‘Kaf kaf Kaf sin sin sin Kaf sin Kaf’ diye bagirin.
37- Alsancak Sevinc Pastanesi ve Konak’taki YKM taa… Bizans doneminden beri bulusma noktasidir. Buyuk Iskender’in yavuklusuyla burada bulustugu anlatilir.
38- Hisaronunde Cin Ali’nin durumlerini yiyin. Oradan cikip Kizlaragasinda girin. Vitrinleri seyredin.
39- Bornova’da oturacaksaniz aksamlari Kucukpark’ta yapilir piyasa. Haberiniz ola.
40- Topcu’nun yerine gidip cop-sis yiyin.
41- İzmir yazlari hamam gibi olur. Yaninizda sik sik degistirmek icin t-shirt bulundurun. Kisin bir sure cok soğuk yapar. Bere, eldiven, atki kullanmayi ihmal etmeyin.
42- Alsancak’ta ve Kordon’da uzun saatler yuruyun. Yorulunca bir yere girip bir seyler icin. Sonra bir daha yuruyun. Iyi gelir.
43- Konak Pier’i bir alisveris merkezinden ziyade bir tarihi eser gibi gezin. En ucuna gidip denizi seyredin.
44- Fuar donemi olmasa bile arada bir Kulturparka gidin. Yesillikler arasinda dolasin. Rahatlarsiniz. Lunaparka gidin. Donmedolaba binin. Bangir bangir muzik esliginde İzmir’e tepeden bakin.
45- Kent merkezinde arabayla dolasmaya calismayin. Pek cok yere yaya olarak gidebilirsiniz. Park sorunu yasarsiniz.
46- İzmir’i mumkun oldugunca baska kentlerle kiyaslamayin. Onu kategori disi olarak gormeye çalışın.
47- Ucuncu buyuk sehir imkanlari yoktur. Is bulmak sorundur. Universiteyi burada biterenlerin buyukce bir kismi Istanbul’a kacar. Ekonomik olarak gün gectikce kuculmektedir.
48- Metro’da ‘Tren Bornova Yonune Gider’ unutmayin.
49- Ortamda cop tenekesi yoksa, kentkart dolum makbuzu almadan ayrilin. Çünkü, melet cebinizde bir yil kalabiliyor.
50- Alsancak Cami’nin onundeki duraktan otobuse binmeyin. Bir durak onceye gidin. Oturarak gidersiniz.
51- Alsancak’ taki caminin adi Hocazadedir. Kimse boyle soylemez. Onun adi Alsancak Camidir. İzmir’de ne kadar sohretli insan olse orada cenaze namazi kilinir.
52- Eger universite icin İzmir’e geldiyseniz ve sinif arkadaslarinizdan biri İzmirliyse universite hayatiniz harika gecebilir. Çünkü, İzmir’in yerlilerinin en fazla bir saat uzaklikta bir yazligi vardir. Yaz mevsimine dogru 6-7 kisi arabaya dolusulup oraya gidilir. Keyifli anlar gecirilir.
53- Bornova’da ogrenciyseniz Kucukpark’taki unlu mamuller ureten yerler fena degildir. Fiyatlari makuldur. Cok kalabalik olurlar. Bornova kira haricinde cok pahali bir yer degildir.
54- Arkadaslarinizla toplanip yazin Bostanli Iskelesinde basket oynayin.
55- Kentkarti arka cebinize koyun. Otobusu binince poponuzu cihaza surtun. Hem soforden azar isitin. Hem de kicimda cip var havasi yaratin.
56- Ucakla gelecekseniz Gaziemir’den Karsiyaka’ya gelinceye kadar İzmir otogarindan Balikesir’e ulasmis olursunuz.
57- Bornova’da oturuyorsaniz Manisa’ya gitmek Narlidere’ye gitmekden daha kisa surer.
58- Acele etmeyin. Bu sehir acele edenleri sevmez. Dukkanlar gec acilir. Gece gec saatlere kadar acık kalir. Bazı esnaflar ogleden sonra gunun hasilatini yeterli bulup dukkani kapatir bir yerlere icmeye gider.
59- Ankara’dan geldiyseniz sokakta insanlarin devamli gulumseyen yuzlerini yadirgamayin. Acaba dukkanim mi acık diye tedirgin olmayin. İzmir gulen ve gulumseyen insanlarin kentidir. Siz de gulumseyin.
60- Yazin İzmir’de olacaksaniz balkon evinizin en muteber yeri olacaktir. Çünkü, dus aldiktan sonra banyodan cikincaya kadar kurursunuz. Yazin İzmir bosalir. Trafik rahatlar. Çünkü, pek cok İzmirlinin yazliklari vardir. Oralara giderler. Karsiyakalilar Foca civarinda yer edinmislerdir. Digerleri de Cesme, Karaburun, Mordogan, Ozdere, Urkmez, Kusadasi, Seferihisar da yazliklarda yaz aylarini gecirirler.
61- Kosusturmayin, yuruyun.
62- Otobuslerde ve bazi yerlerde ‘Piristina, kalbimizdesin’ yazisini gorunce, Kosova’nin Piristina kenti kastedilmiyordur. Merhum Belediye Baskani Ahmet Piristina sevilen bir baskandi.
63- Insanlar genelde huzurlu araba kullanirlar. Trafikta birbiriyle kavga edenler azdir. Trafikte yanlis yaparsaniz biri ‘birader napiyon’ der. Kaslarini catar, kizacak gibi yapar. Sonra bir gulumsemeyle oradan uzaklasir.
64- Bir kez Karsiyaka macina gidin. Taraftar nasil olurmus gorun. Etkileyici bir manzara yaratirlar. Ozellikle Atatürk Spor Salonunda Karsiyaka-Fenerbahce basket maclarinda muazzam bir atmosfer yaratirlar. Basketbolu iyi bilirler. İstanbul kulupleri gibi basket macina futbol seyircisi gelmez.
65- İzmir bir basketbol kentidir. Cok sayida basketbolsevere rastlarsiniz. Basketbol maclarinda salonlar genelde dolar. Bir basketbolsever iseniz İzmir tercih edilesi bir kenttir. Basketbolun lokomotifi Karsiyakadir.
66- Kadifekale, Ballikuyu taraflarina tek basiniza gitmeyin. Ankaralilar Ulus, Bentderesi ve Ankara Kalesi civarini nasil bilirlerse, Istanbullular Beyoglu’nun arka sokaklarini nasil bilirse buralari da öyle bilsin.
67- Kizinca Izmirlilerin asfalyalari atar, şaşırmayın. Asfalya rumca sigorta, guvence demektir. Anlayacagin sigortalari atar.
68- Alsancak limani civarinda bir suru salas yapinin arasinda Arkas Holding binasini gorunce şaşırmayın. Fiyakali bir yerdir. Otobusle onunden gecerken otobusunuz yukari katlarinin hizasindan gecer. Yemek vakti ise akvaryumdaki baliklar misali calisanlarini gorursunuz. Sirketin sahibi Lucien Arkas’tir. Denizcilik Odasi Baskani da Geza Dolough’tur. Onlar Turk vatandasi levantenlerdir. Kente damgasini vurmus bir levanten nufus ve levanten kulturu vardir. İzmir Turkiye’nin en buyuk limanlarindan biridir. Bazen kocaman bir turistik gemi yanasir rihtima.
69- Metro ile Atatürk Stadina gidecekseniz Stadyum duraginda inmeyin. Halkapinar duraginda inin. Daha yakin oluyor.
70- İzmirliler misira dari derler.
71- Sicaklarda dekolte kizlara aval aval bakmayin. Sayet bakarsaniz kizlar da size tuhaf tuhaf bakarlar. İzmir’de cogunlukla yazin ama her mevsim kizlararasi dekolte yarismasi mi var acaba dediginiz olur.
72- İzmir’de cok sayida Balkan kokenli insanlar yasar. Bazı erkeklerin ve kizlarin cok uzun boylu olmasi sasirtmasin. Ozellikle Camdibi semtinde kendinizi Uskup, Gumulcine, Piristine, Filibe gibi bir kentte hissedebilirsiniz. Kahvelerinde renkli gozlu, uzun boylu, limon gibi sari insanlarin ‘Bre more, Asan Astaneye gitti mi?’ turunden konusmalara sahit olursunuz. Konusmalarinda H arfi yutulur
73- Yazin butun gün cayir cayir yanarsiniz. Aksamustu yerel imbat ruzgariyla bir nebze olsun rahatlarsiniz. Ozellikle sahile yakin yerlerde aksamlari esinti eksik olmaz.
74- Adinda bir kent ya da semt adi olmayan nadir kuluplerden biri Altaydir. Az sayidaki taraftari Buyuk Altay derler. Maclarina gitmek zevklidir. Pek taskinlik olmaz. Bazı yasli amcalar bir yandan sohbet edip, mazinin Buyuk Altayini konusurlar bir yandan da tenis maci seyreder gibi maci izlerler. Altay kulubunde bazi gayri muslimler uyedir. Yonetimde seckin insanlar vardir. Alsancak, Kahramanlar gibi seckin muhitler ve limontepe gibi bir kaç gecekondu muhitindekiler desteklerler. Bir kaç zengin İzmirli ailenin destekleriyle ayakta durmaktadir. Eski basbakanlardan Adnan Menderes’in kalecilik yaptigi, Mustafa Denizlinin yetistigi ve Istanbul’a cok sayida oyuncu gondermis bir kuluptur. Ayrica, Fenerbahce eski baskanlarindan Sukru Saracoglu Altay’in da baskanligini yapmistir.
75- Hizla kume dusen Goztepenin, Asansor civarindan baslayip, Uckuyulara kadar uzanan hat boyunca taraftarlari bulunur. Ozellikle Guzelyali, Göztepe semtlerinde yogunlasmislardir. Taraftarlari 1960′li yillarin efsane takimindan bahsederler. Avrupa Kupalarinda ilk yari final oynayalariyla ovunurler. Karsiyaka’dan ve KSK dan nefret ederler. Goz goz goztepe seklinde tezaruhat ederler. 1980 yilinda Dunya’da ilk defa bir ikinci lig macinda seyirci rekoruna Karsiyaka ile birlikte imza atmislar ve 80 bin seyirciyi Atatürk stadina toplamislardir. Istanbul’un uc buyuk takiminin deplasmanda Trabzonla beraber seyirci ustunlugu kuramadigi iki takimdan biridir.
76- Karsiyaka basketbol subesiyle on planda olan bir kuluptur. Yasar Holding hamisidir. Kaf kaf kaf sin sin sin kaf sin kaf tezaruhati yaygindir. Futbol disinda cok sayida bransta faaliyet gosterir. Ornegin yelken. Taraftarlari biz İzmirli degil Karsiyakaliyiz derler. 35 ½ plakasi tasirlar. Buna karsin Goztepeliler Tam 35 ve Biz İzmir cocuguyuz ya siz? slogani tasirlar.
77- Altinordu, ozellikle basmane, tilkilik, namazgah gibi İzmir’in gavur İzmir olarak anildigi yillarda Turklerin yogun oldugu mahallelerde kurulmus ve sevilmistir. Halen basketbol subesi olmasa da basketbol liginin ilk sampiyonu Altinordu’dur.
78- Esrefpasa, Ucyol, Hatay, Yaghaneler semtlerinin kulubu Izmirspordur. Altyapisi ve mulkleriyle kuvvetli olarak bilinir.
76- Bucaspor Buca semtinde kendi yagiyla kavrulan bir kuluptur. Sari kirmizili goztepe, siyah beyazli Altay’dan sonra sari lacivertli Bucaspor Istanbulun uc buyuklerinin İzmir’deki muadil tamamlayicisi gibidir. İzmir’de soyadlari kulup adi olan bazi degerli sahsiyetlerin kentidir. Vahap Ozaltay, Sait Altinordu, Fuat Göztepe.
77- Dokuz Eylul Universitesinin bazi bolumleri Ege Universitesi kampusu icindedir. Ege Universitesi Hastanesi Romanyadaki diktator Cavusesku’nun yaptirdigi gorkemli sarayi cagristirir. Cok buyuktur. Icinde kaybolursunuz.
78- İzmirliler kendilerini cagdas, ilerici ve batili olarak gorurler. Turkiye’nin batiya acilan kapisi, batiya donuk yuzu falan denir. Okumus yazmis insani coktur.
79- Bir kismi Gavur İzmir lafindan rahatsiz olur. Bir kismi da dinime kufreden musluman olsa bari deyip, guler gecer umursamaz.
80- Ucuncu buyuk kent olmakla ovunulur. Sonra da super ligde bir takimin olmamasi ucuncu buyuk kente yakisiyor mu diye hayiflanirlar.
81- İzmir’de cok sayida emekli insan yasar. Pekcogu emekli devlet memuru ve devlet iscisidir. Ozellikle emekli askerler ve ogretmenler yogundur. Konak ve Ucyol istikametinden Bati yonune dogru otobusle giderken duraklarda bekleyen bir yigin emekli yasliya rastlarsiniz. Keza Bornova ve Karsiyaka da emekli cenneti yerlerdir. Ulkede olup bitenlere kendilerine has bir tutuculuk sergilerler. Biz Ataturk’un ve Cumhuriyetin cocuklariyiz derler.
82- Basta Bornova olmak uzere, Alsancak, Karsiyaka ve Buca’da genis bahceli cok sayida levanten koskune rastlarsiniz. Bir kisminin icinde artik insan yasamaz. Bazilarinin icinde yasli gayri muslim vatandaslarimiz yasarlar. Onlar mazinin zengin is adamlari ve Avrupali tarim urunu tacirleridir.
83- Cesmeye gitmeyi ihmal etmeyin. Cesmeye gidip de Cesme kumrusu ve Rumeli pastanesinde sakizli dondurma yemeyi unutmayin. Yakin yerlerinde cok guzel plajlari vardir. Alacatiyi gezin.
84- Universite kampuslerinde stand kurup gezi duzenleyenlerin gezileri hem ucuzdur hem de guzeldir. Katilmaya bakin. Bahar doneminde vizelerden sonra tezgahlarini acmaya baslarlar.
85- Yilbasi biletinizi kemeralti girisindeki sag taraftaki biletciden alin. Neden bilmiyorum.
86- Turkiye’nin en buyuk bolge gazetesi Yeni Asir İzmir’den cikar. Ulkemizin yasayan en eski gazetesidir. Yuzyilin basinda Selanikte cikmaya baslamistir.
87- Turkiye’de ilk futbol maci Bornova’da papazin bahcesinde iki rum mahallesinin gencleri arasinda oynanmistir. Fakat, İzmir’e futbolu ingiliz levantenler getirmistir. Yine Turkiye’de ilk atletizm musabakasi da Bornova’da yapilmistir.
88- Turkiye’de ilk demiryolu hatti İzmir’den baslamis, ilk tren istasyonu İzmir’e yapilmistir.
89- İzmir bir camiler degil, kiliseler ve havralar kentidir. Kentte eskisi kadar olmasa da bir miktar musevi vatandas yasar. Cogu kemeraltinda esnaf ya da doktor, dis hekimi falandir.
90- En yuksek bina Hilton Otelidir. Kimileri onu İzmir’in bir organi olarak gorur.
91- Kimileri Guzel İzmir der. Bu sifat burada yasayan rumlar tarafindan konuldugu rivayettir. Kentte en fazla nufusu uzun yillar rumlar olusturmustur. Onlar İzmir i bir kraliceye, Bornova yi da bu kralicenin tacina benzetirlermis. Bu yuzden Guzel dedikleri anlatilir. Dogruysa.
92- Firsat bulursaniz yakindaki İzmir koylerine gidin. Koylulerle sohbet edip Ege sivesini dinleyin. Gelivedim, gidivedim, nediyon usen (Ne yapiyorsun Huseyin) gibi cumleleri duyun. Selcuk ilcesinin Sirince koyune gidin. Sarapevlerini ziyaret edin. Gozleme yiyin.
93- Eski itfaiye binasi Ahmet Piristina kent muzesine donusturuldu. Gidip gezin. Bina arkasindaki lokantadan İzmir yemeklerini uygun fiyata yiyebilirsiniz.
94- Kentte cok sayida Girit mubadili aile yasar. İzmir pazarlarinda envayi turlu otun satildigini gorursunuz. Giritlinin gectigi yerde ot bitmez lafini duyarsiniz. Onlar otlardan birbirinden ilginc, lezzetli ve dahası saglikli yemekler yaparlar. Ahh ahh… Sade suya tirit, elden gitti Girit.
95- İzmir kofteler diyaridir. Tire, Odemis, Kosova kofteleri meshurdur. Kemeraltındaki esnaf lokantalarinda İzmir kofte ve kokorec yiyin.
96- Hakiki Koc ve Pamukkale firmalarinin merkezleri İzmir’dedir. Otogar Bornova’dadir.
97- Uzun yillar Turkiye’nin en buyuk stadi unvanini elinde bulunduran Atatürk Stadi İzmir’dedir. İzmir cok sayida uluslararasi spor organizasyonuna evsahipligi yapmistir.
98- İzmir fuarlar kentidir. Kulturparkta yil boyunca pek cok sektorun fuari yapilir. Ama en gorkemlisi ve buyugu Agustos ayinin son haftasi baslayip eylul ayinin ikinci haftasina kadar suren İzmir fuaridir. Ilk gün ucretsiz olur. Sadece İzmirliler degil, cevre il ve ilcelerden de cok sayida ziyaretci gelir. Otomotiv standlari ile ikram ve hediye dagitan standlar yogun ilgi gorur.
99- Inciraltinda Ozdilek alisveris merkezinin orada bir savas gemisi ve denizalti, muze olarak hizmet vermektedir. Merakliysaniz gidip belese gezebilirsiniz.

100- Ankara’dan gelenler icin Çankaya burada bir alışveriş ve iş merkezidir. Unutmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vehbi Koç`tan bir deyiş

"Evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene, İşin varsa bir sıfır daha koymalısın, İş seninse üç sıfır daha koymalısın, İşin iyi gidiyorsa üç sıfır daha, Araban varsa bir sıfır, Yazlığın varsa bir sıfır daha, Daha sıralanabilir sıfırlar hanesi... Ancak, Sağlığın varsa bir koyarsın başına, o zaman bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır. Yoksa sonuç sıfırdır, hiç uğraşmayasın boş yere..." -VEHBİ KOÇ

Sigaralara yapılan Zam ve 2010 Sigara Fiyatları

Japan Tobacco JTI Zamlı Sigara Fiyatları JT International (JTI), ürün fiyatlarını yarından itibaren geçerli olmak üzere artırdı. JTI İzmir Torbalı tesislerinde üretilen Camel, Salem, Winston, Monte Carlo, More, Anadolu, LD ve Glamour sigaralarının fiyatlarının yarından itibaren geçerli olmak üzere artırıldığı belirtildi. 2010 Sigara Fiyat Listesi JTI Japan Tobacco International ürünlerinin eski ve yeni zamlı fiyatları… SİGARA MARKASI ESKİ FİYAT (TL) YENİ FİYATLAR (TL) Salem (Kısa) 5,00 5,50 Salem (Uzun) 5,25 5,75 Glamour 5,00 5,50 CAMEL natural flavor 5,00 5,50 CAMEL 4,60 5,00 Winston Premier 5,00 5,50 Winston (Kısa) 3,90 4,25 Winston (Uzun) 4,00 4,40 Winston Superslims 4,00 4,40 Monte Carlo (Kısa) 3,00 3,50 M

Apple Vision Pro ve Meta Quest 3: 2023'ün En Çok Beklenen AR/VR Karma Gerçeklik Gözlüklerinin Karşılaştırması

Sonunda resmi olarak duyruldu: Apple'ın Vision Pro AR/VR (karma gerçeklik) gözlüğü, düzenli olarak her yılın Haziran ayı başında düzenlenen WWDC etkinliği sırasında tanıtıldı. Çok ilginç bulabileceğiniz üzere, bu tanıtım, Meta'nın kendi gelecek AR/VR gözlüğü – Quest 3'ü tanıtmasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşti. Önümüzdeki bir yıl içinde en popüler karma gerçeklik gözlüklerinin bu ikisi olacağını varsaymak yanıltıcı olmaz, bu durum tamamen Apple'ın marka ağırlığına ve Quest 3'ün şu anda en popüler (ve tesadüfen, uygun fiyatlı) VR gözlüğü olan Meta Quest 2'nin bir halefi olmasına dayanmakta. Bu yüzden, duyurularından gördüğümüz ve şu an hakkında bildiğimiz şeylere dayanarak, bu iki ürünü erken bir karşılaştırma yapma ve yaşadığınız ülkenin pazarına giriş yaptığında hangisini almak isteyebileceğinize karar vermenize yardımcı olmak istedik.